دستورالعمل نگهداری چگونگی شارژ و نحوه استفاده از باتری های تر، سیلد اسید و نیکل کادمیوم

باتری

مقدمه:

تمامي وسايل برقي نياز به منبع تغذيه دارند. در جاهايي که امکان دسترسي به برق شهر نمي­باشد از باتري استفاده مي­گردد . باتري­ها انواع مختلفي دارند : سربي تر، سيلد اسيد و نيکل کادميوم . از انواع باتريها در کاربردهاي مختلف مثلاً در بي سيم ها ، در تلفنهاي همراه، upsها و … استفاده مي کنند . آنچه در اين طرح ملاحظه خواهيد كرد مطالعاتي است كه توسط كارشناسان اداره ارتباطات راديويي صورت گرفته است.

 

نحوه ی چگونگی شارژ و استفاده بهینه از باتری های تر، سیلد اسید و نیکل کادمیوم:

1- باتري هاي تر :

اين گونه باتري ها که به آنها انباره سربي نيز گفته مي شود از ظرفيت  (آمپر ساعت) خوبي برخوردار هستند و قابليت شارژ مجدد را دارند و با سري کردن سلولهاي مختلف 2 ولتي مي توان باتري  هاي 6 و 12و 24 و 48 ولتي ساخت که در خودروها ، مراکز تلفن ، بيسيمها و غيره کاربرد دارند .

آمپر ساعت ميزان جريان دهي در زمان مشخص را تعيين مي نمايد . مثلاً باتري پيکان 56 آمپر ساعت است . يعني چنانچه مصرف کننده اي از آن جريان 2 آمپري بکشد قابليت دارد تا 28 ساعت آن را تغذيه نمايد.

باتري  هاي تر معمولاً بصورت بدون آب و اسيد تحويل داده مي شوند و تا زماني كه از الكتروليت پر نشود عمر تقريباً نا محدودي دارند، عمر مفيد اين باتري  ها پس از پر شدن شروع مي شود.

2- باتري هاي نيکل کادميوم (CADMIUM-NICEL) :

باتري نيكل كادميوم از اكسيد نيكل در الكترود مثبت آن ( كاتد ) و از تركيب كادميوم در الكترود منفي آن ( آند ) و از هيدروكسيد پتاسيم به عنوان الكتروليت استفاده مي‌شود.

اين نوع از باتري­ ها جزء باتري ­هاي نوع خشک محسوب مي­شود و قابل شارژ مجدد نيز ميباشند. باتري هاي قلمي از نوع نيکل کادميوم معمولا مي توانند بيش از هزار بار شارژ شوند و مورد استفاده قرار گيرند. از اين باتري ها به عنوان منبع تغذيه بيسيم هاي دستي و Man Pack (نفري قابل حمل) استفاده مي گردد.اين نوع از باتري  ها اكثراً براي مصارف روزانه كه به راندمان و كارآيي بالا نيازمندند استفاده مي شوند . با توجه به قيمت اوليه بالا در كاربردهاي خاص بعضاً از اين نوع باتري  ها بجاي انواع سربي استفاده مي شود. استفاده از اين نوع باتري ها مستلزم داشتن يک شارژر مناسب و با کيفيت مي باشد. غير استاندارد بودن شارژرها سبب آسيب رسيدن به باتري­ها و کوتاهي عمر آن را باعث مي شود. روش شارژ يک باتري نيکل کادميوم با يک باتري از نوع اسيدي و يا انواع ديگر باتري­ ها متفاوت است. 

باتري­هاي اسيدي تحت يک ولتاژ ثابت شارژ مي­شوند و با شارژ تدريجي از شدت جريان شارژ کاسته مي­شود تا آنکه باتري به طور کامل شارژ شود . اما در باتري نيکل کادميوم باتري بايد با يک جريان ثابت شارژ گردد . به همين دليل شارژرهاي باتري نيکل کادميوم در واقع منابع جريان ثابت هستند. جريان شارژ باتري معمولاً برابر يک دهم ظرفيت اسمي باتري در نظر گرفته مي­شود. منظور از ظرفيت اسمي باتري مقدار آمپر ساعت نوشته شده روي بدنه­ي آن مي­باشد. مقدار جريان کشيده شده ضربدر زمان کشيدن جريان از باتري تا آنکه تخليه گردد همان ظرفيت اسمي باتري است و همانطور که از نام ظرفيت اسمي پيداست، مقدار نوشته شده روي باتري ظرفيت اسمي آن است و در عمل مقدار کمتري ظرفيت از آن مي­توان انتظار داشت. در شارژرهاي نيکل کادميوم يک اصل کلي وجود دارد و آن اين است:

شارژر باتري ­هاي نيکل کادميوم بايد جرياني برابر يکدهم ظرفيت اسمي و در مدت حدود 14 ساعت انجام شود . براي مثال يک باتري 12 ولت 800 ميلي آمپر ساعت بايد با جرياني حدود 80 ميلي آمپر در مدت 14 ساعت شارژ شود تا بطور کامل شارژ گردد.

3- باتري هاي سيلد اسيد SEALD ACID :

در اين قسمت به اين نوع باتري ها پرداخته مي­شود . هرچند که اصول کلي اين نوع باتري ­ها يکي مي­باشد ولي هدف اصلي ما باتريهاي سيلد اسيد از نوع راکت (ROCKET) سري ES مي­باشد.

اين نوع از باتري­ ها جزء باتري­ هاي نوع خشک محسوب مي­شود و قابل شارژ مجدد نيز ميباشند.

نکته1: براي نگهداري باتري هاي نوع خشك بايد از آنها در مقابل رطوبت محافظت كرد تا از اكسيد شدن صفحه مثبت جلوگيري شود. براي اينكار بايد از تغييرات شديد حرارتي جلوگيري كرد.

نکته2: اين نوع باتري  را بهتر است در دماي پايين كمتر از 45 درجه سانتيگراد نگهداري كرد ، زيرا دماي بالا باعث تسريع افت كيفيت باتري مي شود.

برای مشاهده کامل دستورالعمل نگهداری چگونگی شارژ و نحوه استفاده از باتری های تر، سیلد اسید و نیکل کادمیوم کلیک نمایید